Συντήρηση σε ηλιακούς θερμοσίφωνες | Gold Energy

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και κάθε ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού απαιτούν περιοδικές επιθεωρήσεις και συντήρηση ρουτίνας, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Επίσης, από καιρό σε καιρό τα συστήματα μπορεί να χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί το ξεφλούδισμα, η διάβρωση και η ψύξη στους ηλιακούς συλλέκτες και σε κάθε άλλη επιφάνεια των συστημάτων αυτών.

Ίσως να είστε σε θέση να χειριστείτε κάποιες από τις επιθεωρήσεις και εργασίες συντήρησης από μόνοι σας. Ωστόσο, πολλές από αυτές απαιτούν έναν ειδικευμένο τεχνικό. Ζητήστε μια εκτίμηση του κόστους πριν από οποιαδήποτε εργασία. Για κάποια συστήματα, πρέπει να γνωρίζετε πως μπορεί να είναι πιο αποδοτικό να αντικατασταθεί ή να αφαιρεθεί το ηλιακό σύστημα από το να επισκευαστεί.

Περιοδική επιθεώρηση-συντήρηση

Εδώ θα βρείτε μερικές προτεινόμενες επιθεωρήσεις των ηλιακών στοιχείων του συστήματος. Επίσης, καλό θα ήταν να διαβάστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για την προτεινόμενη συντήρηση.

  • Σκίαση συλλέκτη: Ελέγξτε οπτικά για σκίαση των συλλεκτών κατά τη διάρκεια της ημέρας (πρωί, μεσημέρι και απόγευμα) σε ετήσια βάση. Η σκίαση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών. Η ανάπτυξη της βλάστησης με την πάροδο του χρόνου ή νέες κατασκευές στο σπίτι σας ή σε γειτονικά σπίτια μπορούν να παράγουν σκίαση με αρνητικά αποτελέσματα για την απόδοση.
  • Ακαθαρσίες Συλλέκτη: Σκονισμένοι ή λερωμένοι συλλέκτες θα έχουν κακές επιδόσεις. Ο περιοδικός τους καθαρισμός είναι αναγκαίος σε ξηρά κλίματα.
  • Τζάμια συλλεκτών και σφραγίδες: Ψάξτε για ρωγμές στα τζάμια του συλλέκτη και ελέγξτε για να δείτε αν οι σφραγίδες είναι σε καλή κατάσταση. Τα πλαστικά τζάμια, εάν υπερβολικά κιτρινισμένα, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν.
  • Υδραυλικές συνδέσεις, αεραγωγοί και καλωδίωση: Ψάξτε για διαρροές υγρών στις συνδέσεις των σωλήνων. Ελέγξτε τις συνδέσεις αγωγών και τις σφραγίδες. Οι αγωγοί πρέπει να είναι σφραγισμένοι. Όλες οι συνδέσεις καλωδίων πρέπει να είναι σφιχτές.
  • Σωληνώσεις, αγωγοί και μόνωση: Ψάξτε για βλάβη ή υποβάθμιση της μόνωσης που καλύπτει σωλήνες, αγωγούς και καλώδια.
  • Δομές στήριξης: Ελέγξτε όλα τα παξιμάδια και τα μπουλόνια για την στερέωση των συλλεκτών σε οποιεσδήποτε δομές υποστήριξης για στεγανότητα.
  • Βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης: Βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα δεν έχει κολλήσει (ανοικτή ή κλειστή).
  • Αντλίες ή φυσητήρες: Βεβαιωθείτε ότι οι αντλίες διανομής ή φυσητήρες (ανεμιστήρες) λειτουργούν. Ακούστε για να δείτε αν τίθενται σε λειτουργία μετά το μεσημέρι. Αν δεν ακούτε την αντλία ή το φυσητήρα λειτουργίας, τότε είτε ο ελεγκτής έχει βλάβη ή η αντλία ή ο φυσητήρας.
  • Ρευστά μεταφοράς θερμότητας: Τα διαλύματα με αντιψυκτικό υγρό στους ηλιακούς συλλέκτες θέρμανσης πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά. Αυτό καλύτερα να το αφήσετε σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Εάν νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα (δηλαδή, σκληρό νερό) κυκλοφορεί στους συλλέκτες, η μεταλλική συσσώρευση στις σωληνώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί κάθε λίγα χρόνια.
  • Συστήματα Αποθήκευσης: Ελέγξτε τις δεξαμενές αποθήκευσης κλπ. για ρωγμές, διαρροές, σκουριά, ή άλλα σημάδια διάβρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *